Efter målsuccén- nu kan Hümmet bli en ängel

Efter målsuccén- nu kan Hümmet bli en ängel
11 dec
2017

Deniz Hümmet hade en fin förstasäsong i Gefle. Anfallaren gjorde 12 mål och tre assist för höstens näst starkaste lag i superettan. Nu ryktas han göra sällskap med f d Gefle-tränaren Poya Asbaghi i IFK Göteborg.

– Vi förstår varandra och ett eventuellt samarbete framöver hade nog varit positivt för oss båda men vi får se vad som händer nu kommande veckor, berättar Hümmet.

 

Gefle IF lyckades med nöd och näppe hålla sig kvar i superettan. En av anledningarna till att man tillslut lyckades var anfallaren Deniz Hümmet som visade klass med sina 12 mål och tre assist under säsongen. Hümmet själv är nöjd med sin framfart i Gefle, en klubb som nog många blev överraskade att han skrev på för inför säsongen.

– Många var nog skeptiska till att jag gick till superettan och Gefle från början. Jag hade trots allt gjort tio matcher i den franska högstaligan för Troyes ett tag innan dess. Det gäller dock att förstå vad som är viktigast för en själv. I den åldern jag är nu så är det absolut viktigaste för mig att få spela kontinuerligt.

Och därför var Gefle det perfekta steget…

– Ja, det innebar att jag gick tillbaka ett steg klubbmässigt men jag fick mer kött på benen, mer speltid och gjorde en del mål vilket har gett mig både självförtroende och rutin. Det är inget som kan köpas för pengar och de flesta i Sverige vet nog vem jag är nu efter den här säsongen, säger han självsäkert.

Att Gefle spelar kvar i superettan 2018 var långt ifrån en självklarhet efter halva säsongen. Då låg laget på kvalplats neråt och var bara tre poäng från nedflyttningsplats. Trots att Hümmet gjorde en del mål även under vårperioden var det tufft mentalt berättar han.

– Varje fotbollsspelare vill vinna matcher och under den perioden gick tungt för laget, tror vi hade åtta raka utan vinst. Då är det svårt att hämta energi till nästa match och ha positiva tankegångar. Nu vände det ordentligt under hösten då vi var seriens andra bästa lag efter Trelleborg poängmässigt. Vi spelade fantastisk fotboll och räddade oss kvar. Att spela fotboll under hösten var underbart.

Poya + Deniz = Sant?

Förutom Hümmets framfart i anfallet var Poya Asbaghi en nyckel till Gefles starka höst. Tränaren tog över ansvaret för laget den 29 maj och ändrade lagets spelsätt markant. Gefle gick från att vara ett ganska cyniskt, försvarsinriktat lag med mycket långbollar till att vara ett lag som rullade boll.

– När Poya kom så förändrade vi spelsättet. Fokus blev då på possesionspel och att bedriva spel på offensiv planhalva, som spelare var man också mer fri under hans ledning och man fick arbeta på större ytor. Vi gick från att vara ett lag som inte haft så mycket boll till att vara laget som dominerade matchbilden vilket nog chockade många av våra motståndare, säger Hümmet.

Asbaghi blev klar för IFK Göteborg nyligen, tankar kring den flytten?

– Jag är glad för hans skull, det är en fantastisk tränare helt klart. Han förtjänar att få ett sådant uppdrag och man önskar honom all lycka. Sen är det så klart surt att han lämnar Gefle när det kändes som att vi hade ett bra projekt på gång men det är inga hard feelings.

Ryktet går att du kan vara en av spelarna han vill ha in i truppen, vad tänker du om det?

– Snacket kring mig och IFK Göteborg är inget jag kan eller vill gå in på nu. Jag vet att intresse från allsvenskan finns och att även många utländska klubbar är intresserade av mig. Sen när det kommer till Poya Asbaghi så förstår vi varandra när det kommer till fotboll och trivs med varandra så det är klart att ett eventuellt samarbete framöver nog hade varit positivt för oss båda. Vi får vänta och se vad som händer nu kommande veckor kring framtiden.

Vore det känsligt att skriva på för IFK med tanke på ditt förflutna i MFF?

– Jag spelade för MFF för några år sedan men jag tänker inte på det nu utan jag hamnar i den klubb som känns rätt och där jag får förtroende. Sen spelar det ingen roll om det handlar om IFK Göteborg eller om det blir i en annan klubb. Det ska kännas rätt.

Med tanke på din fina säsong, är det rimligt att vara kvar en säsong till i superettan eller är det dags att ta nästa steg?

– Jag känner att jag har fått ut väldigt mycket för att bara ha varit i superettan under en säsong för det är ingen lätt liga att spela i. Nu får jag sätta mig ner med Gefle och se över situationen. Det händer mycket just nu med spelare som kommer och går och det är många pusselbitar som ska falla på plats. Mitt kontrakt är ett år till med Gefle så just nu är mitt huvud inställt på det.

sillyseason

Silly Season