Skånska utlandsproffs: Hittade utmaningen i Norge

Efter två år i LdB FC Malmös damlag ville Emelie Erlandsson hitta en ny utmaning - den fann hon i norska Kolbotn. "Det var ganska mycket tillfälligheter att det blev Norge, säger Emelie."

 

Efter ett år i norska Kolbotn har 20-åriga Emelie Erlandsson märkt en väsentlig skillnad mellan svensk och norsk fotboll.

- Publiksnittet här är tyvärr mycket lägre än i Sverige. Damfotbollen har väldiga problem med att skapa intresse här, både medialt, sponsormässigt och publikmässigt, säger Emelie till fotbollskåne.

Spelmässigt är det också lite skillnad jämfört med Damallsvenskan.

- Det är övergripande bättre kvalitet i Damallsvenskan och kanske lite mindre skillnader mellan topp och botten. I Toppserien är det större skillnad mellan översta halvan och nedersta halvan i tabellen. Sen skulle jag tro att topplagen här, vi tillsammans med Stabæk och Røa, skulle kunnat hävda oss bra i Damallsvenskan.

Emelie Erlandsson fick sin fotbollsfostran i det lokala tjejlaget Malmö Södra DFF som sexåring.

- I 12-årsåldern gick jag sedan vidare till Malmö FF Dam, som det hette då men som numera är LdB FC Malmö.

I LdB FC Malmö fick hennes utvecklingskurva sedan en ordentlig skjuts uppåt med uttagningar till både Skånelaget och flicklandslaget.

- Det var väl där min utveckling tog fart på riktigt och 2009 blev jag också uppflyttad till A-laget.

- Där spelade jag sedan i två år (fram till 2011), men efter lite svackande motivation i samband med ingen speltid så valde jag att se efter andra utmaningar.

Den utmaningen hittade hon i Norge - av en ren tillfällighet.

- Jag ville prova något nytt, flytta, få nya lagkamrater, ny tränare, få en fotbollsmässigt nystart helt enkelt. När jag sedan slutade gymnasiet så öppnades möjligheten med flytt på riktigt.

På ett landslagsläger träffade hon, av en ren tillfällighet, Tor Martin Hegrenes, tidigare tränare i Toppserien.

- Han hade goda kontakter med bland annat tränaren i Kolbotn. Jag hade hört bra rykten om Kolbotn tidigare, eftersom vi hade en målvakt i LdB FC Malmö som tidigare spelat där. På det sättet etablerades det kontakt och jag åkte så småningom och provtränade. De var intresserade och jag likaså, och då blev det Kolbotn.

Flyttlasset gick därför till Norge och Kolbotn, som ligger söder om huvudstaden Oslo. Där kombinerar hon spel i Toppserien med arbete bredvid.

- Jag jobbar som lärarvikarie vid sidan av och har min huvudsakliga inkomst därifrån.

Förra säsongen slutade med en tredjeplats i Toppserien för Kolbotns del, bakom Roa och Stabaek.

- För tredje året i rad blev det bronsmedalj. Jag hade en ganska turbulent säsong, faktiskt. Hade en bra för- och vårsäsong men en sämre höstsäsong. Spelade egentligen de flesta matcherna på våren men inte särskilt mycket på hösten.

Det blev en såkallad "ond cirkel" för Emelies del.

- Jag hamnade utanför startelvan i starten av höstsäsongen, och eftersom vi presterade så bra och vann i stort sett allting, så byttes det inte mycket i startelvan och det blev som en ond cirkel - när jag väl hamnat utanför så blev jag kvar där.

Men nu blickar hon framåt inför kommande säsong och har nyss skrivit på ett nytt kontrakt.

- Jag har skrivit på ett nytt ettårskontrakt för 2012 med Kolbotn. Längre än så har jag inte planerat. Jag har så stora planer och tankar om nästkommande år så jag vill inte binda upp mig, avslutar Emelie.

Tim Mohlin Törringer

fd. skribent på fotbollskane.se 

Silly Season