Skånska utlandsproffs: Mats Wejsfelt

Mats Wejsfelt (t.v.) i kamp med en Borussia Dortmund-spelare. Mats Wejsfelt (t.v.) i kamp med en Borussia Dortmund-spelare.
14 mar
2012

Första halvåret i Tyskland blev en mardröm för Lödde-fostrade Mats Wejsfelt - men sedan vände det. Och under åtta år har han bland annat representerat klubbar med ett publiksnitt mellan 5 000-15 000, mött Borussia Dortmund och varit ett mål från avancemang till näst högsta serien.

 

Som ung knatte inledde Mats Wejsfelt sin fotbollskarriär för snart 25 år sedan i IF Lödde, men redan som 16-åring blev han köpt av Helsingborgs IF.

– Jag fick sedan A-kontrakt 1999 med HIF och var två år i A-truppen under Nanne Bergstrands ledning, innan jag gick till IFK Malmö, säger Mats till fotbollskåne.

Han tillbringade sedan ett år i Superettan med IFK Malmö och startade 21 matcher när "Di Gule" slutade på en sjundeplats.

– Efter det började en del av äventyret i Tyskland när jag blev klar för SV Babelsberg, säger Mats och fortsätter:

– Det var en spelare i IFK Malmö som kom och frågade om jag var sugen på att spela i Tyskland, då hans agent sökte en försvarare som kunde spela där.

Men hans utlandskarriär kunde fått en betydligt bättre start och hans Tysklandsäventyr blev kortvarigt. Pappersstrul och slarv gjorde att Mats inte fick spela en enda match i Babelsberg.

– Managern ansökte om fel spelarlicens, så mitt kontrakt blev aldrig giltigt. Där var jag i ett halvår, utan att få spela matcher.

Samma sommar återvände han till Sverige och blev klar för Superettanklubben Trelleborgs FF. Där stannade han i ett år innan han åter prövade lyckan i Tyskland.

– 2003/2004 fanns där i princip bara en eller två klubbar som körde helproffsvarianten i Superettan. Det var anledningen att jag tog chansen att gå tillbaka till Tyskland igen för att få spela fotboll på heltid.

Nästa klubbadress blev FC Saschen Leipzig som då spelade i den tyska fjärdeligan.

– Där stannade jag i två år, innan jag gick till 1. FC Magdeburg i tredjeligan.

Och i Magdeburg fick han verkligen många minnen för livet.

– Första året var vi ett mål från att gå upp i 2. Bundesliga, andra året var vi ett mål från att klara oss kvar i den nybildade tredjeligan. Och 2009 misslyckades vi med att kvala oss upp till tredjeligan.

Men trots alla snöpliga missar fanns där ändå många ljuspunkter under tiden i Magdeburg. Inramningen kring matcherna var en sak.

– I Magdeburg är fotbollsintresset väldigt stort eftersom det är en gammal klubb med traditioner. Samma år som jag kom fick de en ny stadion och första året i Magdeburg hade vi ett snitt på 15 000 och det andra och tredje året runt 10 000, säger Mats och fortsätter:

– Trots att vi mötte amatörlag som Bayer Leverkusens andralag, som inte har några fans med sig så hade vi 14 000 på läktaren. Man kan inte jämföra det alls med Sverige, det är extas här när det väl slår igenom.

Dessutom var han även med om att få möta Borussia Dortmund i DFB Pokal. Men efter lite skadeproblem skrev han vintern 2009 på för Germania Halberstadt i tyska femteligan. Där blev det endast ett halvårs spel.

– Sedan blev jag klar för den klubben som jag spelar för idag, Schönebecker SC.

Här blev det ett ordentligt steg ner i det tyska seriesystemet då Schönebecker spelar i sjundeligan. Ett beslut som Mats tog av förklarliga skäl.

– Jag ville satsa på karriären bredvid fotbollen, fram tills det datumet som jag skrev på för Schönebecker hade jag varit proffs på heltid.

Hur mäter sig den tyska fotbollen jämfört med den svenska?

– Det är svårt att säga, i Sverige har jag ju spelat i Superettan och tredjeligan i Tyskland håller lätt Superettan-klass, skulle jag tro. Det är svårt att jämföra med tanke på att det är lite annorlunda fotboll och så vidare. Sen är det åtta år sedan jag spelade i Sverige så det kan ha förändrats, men på den tiden var det så.

Och hur är intresset för fotbollen i de lägre serierna i Tyskland?

– I den ligan jag spelar nu i har vi väl 100-200 per match och när det är stora matcher kanske 300-400 personer. I Leipzig hade vi ett snitt på 5 000 och i Magdeburg hade vi över 10 000.

Hur länge har du planer på att spela i Tyskland?

– Hade jag velat hade jag kunnat spela vidare på heltid, men jag tyckte det var viktigare att kanske sadla om lite tidigare och bygga sin framtida yrkeskarriär. Men jag har tänkt att spela några år till, om jag sen stannar ett, två eller fem år i Tyskland kan jag inte svara på, avslutar Mats.

Tim Mohlin Törringer

fd. skribent på fotbollskane.se 

Silly Season