Jämfördes med Zlatan- nu ska Deniz Hümmet nå toppen med mental styrka

Jämfördes med Zlatan- nu ska Deniz Hümmet nå toppen med mental styrka
14 jul
2016

Han gjorde 37 mål och 21 assist på 32 matcher under sista säsongen i Malmö FF. I år debuterade han i franska Ligue 1 för ESTAC Troyes. Deniz Hümmet ska nu ta nästa steg i sin utveckling. Nyckeln till det, mental styrka.

 

Talangerna. Många är de som drömmer högt och drömmer stort.

  • De ska bli bäst i världen.
  • De ska ut i de stora ligorna.
  • De ska spela de stora matcherna.

Få av dom lyckas. Många fotbollstalanger får åka hem igen utan den där framgången de hoppades på. Deniz Hümmet, uppväxt i Malmö, vill bli en av få som lyckas. Är det en specifik egenskap som talar för att han gör det är det hans inställning till fotbollen. Den mentala styrkan att bita ihop även när det går emot.

– Jag har mina perioder när jag stänger av världen utanför helt. Jag är då så träningsinriktad och målmedveten att jag till och med glömmer bort att ringa nära och kära. Jag bara kör och går in i min zone liksom. När jag inte fick speltid i a-laget här hade jag en sådan period. Det gjorde nog att jag inte hade tid att tänka efter eller klaga, säger han och utvecklar.

– Jag tror att det var en av anledningarna till att jag gjorde så många mål för reserverna (12 mål på 9 matcher). Tillslut hade a-lagstränaren inget annat val än att spela med mig. Det är svårt att förklara vad som händer med mig under den där perioden. Det normala vore kanske att man snear eller bara ger upp. Det var bra att jag inte gjorde det då utan jobbade vidare.

Lämnade Malmö FF för ESTAC Troyes som 18-åring

Deniz Hümmet växte upp i Malmö och spelade för Malmö FF fram till den 31 januari 2015. Då hade målen i den himmelsblå tröjan blivit så många att klubbar utomlands stod på kö för att värva talangen, då 18 år gammal. Samtidigt diskuterades ett lärlingskontrakt med MFF men när det inte blev av bestämde sig Hümmet för en utlandsflytt.

– Jag besökte ett par klubbar på plats och sen var det andra klubbar som bara visade intresse. Det var klubbar på Primavera-nivå som Juventus, Roma och Atalanta i Italien. Även lag från Turkiet och Schweiz var intresserade men valet hamnade på ESTAC Troyes (då i franska andraligan). Det är ett val jag inte ångrar för en sekund i dag, säger han och utvecklar varför det blev just Troyes.

– Det avgörande var dialogen med huvudtränaren och planerna klubben hade för mig. De visade verkligen att de trodde på mig.

Hümmet hade säsongen innan flytten till Frankrike gjort bra reklam för sig i Malmö FF. Dels stod han för fina insatser i Uefa Youth League (ungdomsvarianten på Champions Leauge) och i seriespelet öste han in mål och assist. Vad sägs om 37 mål och 21 assist på 32 matcher under säsongen. Inte konstigt att Troyes trodde på honom. Inledningsvis hade han dock tufft att ta en plats i laget som då tillhörde toppen av Ligue 2.

– För min del blev det inte så mycket speltid i början. Jag hade dock kontinuerlig kontakt med huvudtränaren och visste att klubben trodde på mig på sikt. Sen hade jag gärna spelat mer på slutet när ligan i stort sett var säkrad. Nu blev det inte så utan det var bara att kämpa vidare.

Debuterade i Ligue 1 den 10 februari i år

Efter den fina säsongen 2014/2015 tog Troyes klivet upp till Ligue 1 inför säsongen 2015/2016. För lagets del blev dessvärre tiden i högstaligan inte den succé man hade hoppats på. Mycket tack vare en tuff start på säsongen kunde laget konstatera en degradering efter bara en säsong på högsta nivån i Frankrike. Deniz Hümmet däremot gjorde det mesta rätt förra säsongen, ändå fick han ingen speltid för a-laget inledningsvis. I reservlaget öste han in mål för reservlaget. I den erkänt tuffa ligan, CFA- A, gjorde han 12 mål på nio matcher. Hümmet var trots målsuccén bitvis missnöjd med tillvaron.

– Det var en tuff period. Jag ledde skytteligan med fyra matcher mindre spelade i reservlagsserien. Alla här i Frankrike vet också att den ligan är väldigt tuff. Det är en liga som motsvarar division två i Sverige där man som ungdomsspelare ställs mot seniorer vilket gör att nivån blir därefter.

Var det frustrerande att göra mål efter mål men ändå inte få speltid i a-laget?

– Det var hur jobbigt som helst. Jag visste då och jag vet även nu att jag förtjänar att spela till 100 procent. Alla visste det, spelare i laget som kom fram till mig och sa ”har du bråkat med tränaren eller vad har hänt, varför spelar du inte?”. Men så är fotbollen, ibland klickar man inte med någon tränare eller så säger folk att man inte är redo än, säger Hümmet som till sist fick speltid.

– När det var tio matcher kvar på säsongen fick jag mina matcher för a-laget, berättar han.

Debuten i Ligue 1 kom alltså tillslut. Den 10 februari ställdes Troyes mot Monaco på bortaplan och Deniz Hümmet blev inbytt med tio minuter kvar att spela.

– Det var en skön känsla. Samtidigt kände jag en liten besvikelse då jag hade velat bli inbytt tidigare. Våra anfallare presterade nämligen inte i den matchen och det är inte så mycket du kan göra på tio minuter. Nu fick jag åtminstone några minuter mot spelare som Ricardo Carvalho med flera så det var en fin merit ändå, säger han och berättar om jobbet han lade ner under minuterna på plan.

– Det var lite speciellt, jag sprang non-stop under minuterna på plan. Man är på tårna hela tiden och vill visa tränaren att man ska spela genom att göra ett mål, en assist eller något annat. Så speciellt nervös var jag däremot inte.

Sex framträdanden men ingen speltid mot Zlatan

Speltiden mot Monaco var bara början. När säsongen summerades i slutet på maj hade anfallaren fått göra sex framträdanden på den högsta nivån i Frankrike varav två starter. Den matchen han helst av allt hade spelat fick han dock uppleva på läktaren. Den mot Zlatans PSG på hemmaplan. Så här i efterhand var det kanske skönt. Laget förlorade nämligen. Med 9-0.

– Veckan före den matchen hade jag gjort två mål för reservlaget och under träningen var jag hur bra som helst. Sen i sista sekunden får jag beskedet om att jag inte är med i matchtruppen. Då blev jag riktigt arg, jag var trots allt med mot Monaco någon omgång tidigare. Sen kändes det så klart extra tungt när man kunde mött en av sina största idoler också, säger Hemmet och syftar på Zlatan Ibrahimović.

Efter matchen hade han funderingar på att gå ner till omklädningsrummet för att om möjligt ta ett par ord med idolen men med tanke på matchens utgång blev det inte så.

– Nej, hade resultatet varit annorlunda så hade jag kanske gått ner där men efter 9-0 var det bara att åka hem direkt.

Ingen speltid mot Zlatan men däremot en plats i startelvan vid två tillfällen mot slutet av säsongen. Dels borta mot storklubben Saint-Etienne men även hemma mot Angers. Där imponerade Hümmet som var förvånad över att kvalitetsskillnaden inte var så stor jämfört med Ligue 2.

– I halvtidspausen mot Angers fick jag mycket beröm av lagkamraterna. Jag minns att jag sa till dom att jag visste att det skulle vara lättare i Ligue 1 men inte så här lätt. Det var något vi skojade vi lite om, säger han och utvecklar vad som var skillnaden mot att spela i Ligue 2.

– Skillnaden är att misstagen kostar mer på högsta nivån. Jag skulle nästan säga att andraligan är tuffare faktiskt. Den är mer fysisk och lagen gör verkligen allt för vinst. I Ligue 1 handlar det mer om finess, att göra sin gubbe och så upplevde jag att man får lite mer tid med bollen.

Hoppas få en större roll i år

Efter knappt två säsonger i franska Troyes hoppas Hümmet på en större roll i laget under säsongen som stundar. Redan nu har förberedelserna börjat.

– Vi var på försäsongsläger precis utanför Torquay vid den engelska kusten och kom hem för någon dag sedan. Det var härligt och riktigt varmt där men lite jobbig träning så klart, berättar Hümmet.

Anfallaren ser nu fram emot att göra stora avtryck under den kommande säsongen.

– Jag är så taggad och klubben har verkligen uttryckt att jag blir en viktig spelare. De ville jättegärna ha mig kvar så nu blir det viktigt att få starta så mycket som möjligt och göra avtryck i form av mål och assist. Det blir tufft att ta steget upp i Ligue 1 nu direkt med tanke på att många spelare har lämnat. Realistiskt finns dock möjligheten, viktigast blir att börja säsongen bra.

Har det funnits alternativ på annat håll under sommaren?

– Det finns fortfarande många alternativ men det är inget jag kan kommentera för att inget är klart. Jag har kontrakt till 2018 i Troyes. Det mesta talar för att jag blir kvar här, annars finns det möjligheter att flytta. Man ska dock inte flytta för att flytta. Det måste kännas rätt med tränare, spelidé osv.

Kan du säga någonting om vilka klubbar det rör sig om?

– Det har varit klubbar lite överallt. I Frankrike, Norden, Holland. Dessutom en del klubbar i Turkiet och Italien har visat intresse.

Om Malmö FF ringer och vill ha in dig som backup till Rosenberg med flera, hur tänker du då?

– Jag har alltid sagt att Malmö FF är klubben i mitt hjärta. Sen, inga hard feelings, men det är inte så att jag kommer springa dit och bryta mitt kontrakt här men det skulle vara glädjande om de ville ha mig. Skulle det bli en flytt framöver är det viktigt att göra det med förnuft, man ska inte flytta på grund av känslor. Med det sagt vet man aldrig vad som händer framöver, jag har inget emot MFF så vi får se.

Hur tänker du kring framtiden?

– Jag känner att jag har skapat mig ett namn här i Frankrike då jag gjorde tolv mål på nio matcher i CFA, reservlagsligan. Nu vill jag slå igenom i Frankrike först och främst sen efter det får vi se liksom.

 

Deniz Hümmet om…

Likheterna med Zlatan…

– Vi är lika fysiskt då vi är långa båda två och vår spelstil påminner om varandras. Åtminstone när han var i den åldern jag är nu. Det är en fin jämförelse att få och bara positivt för mig att bli jämförd med en sådan spelare. Samtidigt är det ingenting jag tänker på.

13664446 1796127820622348 1552429769 n

Likheterna utseendemässigt är slående

Landslagsvalet. Turkiet eller Sverige?

– Jag känner att hjärtat är i det turkiska landslag men sen vet man aldrig i framtiden. Skulle den svenska landslagsledningen vara intresserade och visa intresse så vet man inte vad som händer i framtiden. Just nu går allt bra med Turkiet och jag är väldigt stolt över att spela för deras landslag. Kvalitén är bra även på ungdomsnivån och ledningen har visat ett stort intresse. De har kontinuerlig kontakt med mig och visar att de bryr sig så det är kul.

Oroligheterna i Turkiet de senaste åren…

– Det som har hänt på sistone är förfärligt, det ska inte få ske någonstans i världen. När det sen sker i ens hemland så tar det på en lite extra, så är det. Man kan inte göra så mycket själv, det gäller för folket att vara starka och det kan hända överallt. Nu hände det ju i Paris också förra året osv. Jag har inga kommentarer egentligen mer än att det är förfärligt, som tur är har ingen jag känner drabbats på det viset.

Silly Season